15. oktober 2014

Efterår og forfald.


Efteråret og havens forfald er blevet meget tydelig den sidste tid. Bladene skifter farve og falder til jorden, og læhegnet bliver langsomt mere og mere åben.Egetræet er helt gyldenbrun.Søjle Gingko´en står og lyser op med sine gule blade.


 
Den røde løn er rigtig flot med sine røde blade.


Staude krysantemum står endnu med blomster.


 
Græsserne er ved at folde deres aks ud, og kan heldigvis stå og pryde haven hen over vinteren :-)


Køkken- og snithaven kører på sidste vers for i år.


Her trænger til oprydning og klargøring til den kommende sæson, men det våde og klamme vejr indbyder ikke ligefrem til at fortsætte havearbejdet hjemme i min egen have, efter en hel arbejdsdag iført regntøj. Håber der snart kommer et par dage med tørvejr, så jeg kan tage mig sammen til at få gjort noget ved det her roderi ;-)


Der er dog stadig lidt tilbage at se på. De stolte kavalerer byder stadig på blomster...............

 
.........og rosenkålene vokser sig større uge for uge :-)
Jeg smagte på en af kålene for lidt tid siden, den var noget bitter.
Jeg har ikke helt styr på det med rosenkålene, da det er første gang jeg dyrker dem, men er der ikke noget med, at de skal have frost, før de bliver rigtig gode ?
 


12 kommentarer:

 1. Hej Vivi. Din have er også rigtig farverig med de gyldne og røde farver - det ser godt ud. Jeg synes ikke din køkkenhave virker rodet - mon det kan passe?:) Ja, det er lidt svært at arbejde i haven, når alting er sjask vådt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vist godt du ikke kan se min køkken- og snithave i virkeligheden, for der er mange visne ting nu og temmelig meget ukrudt. Håber vejret arter sig godt i weekenden, så jeg kan begynde at fjerne det der er gået for meget i forfald og rense jorden for ukrudt.

   Slet
 2. Det er meget at glædes over endnu i din have. En rodet køkkenhave er næsten synonym med efterår efter min mening.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja efteråret er altid smukt, så der er bestemt noget at glæde sig over :-)
   Du har jo helt ret, køkkenhavens efterårsrod illustrerer jo bare årstiden.

   Slet
 3. Hvor er dine rosenkål flotte! Min køkkenhave ser heller ikke helt godt ud, har dog fået sået honningurt og en kløver blanding på de bare pletter, og har gået og tænkt over at salaten som nu er i stok, gad vide om den ved at blive stående kunne have samme virkning som grøngødningen, ved du noget om det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan sagtens kan lade salaten stå, og vende den i jorden på samme måde som med honningurt og kløver, men hvor meget eller lidt næring den tilfører jorden, har jeg ingen ide om, men alt er bedre end bar jord og ukrudt.
   Prøv at Google dig frem til hvilken effekt de forskellige grøntgødningsplanter har.

   Slet
 4. Hej Vivi.Ja !!! efteråret er for alvor sat ind med de smukke farver og alle bladene.
  Og køkkenhaven er også på retur her hos mig.
  Men jeg har heller ikke lyst til at gå i haven med al den regn vi har fået.
  18 mm i forgårs og 19 mm i går.
  Men har også stadig travlt med mit soveværelse.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Efteråret har de skønneste farver. Her har det også regnet en del på det sidste, men håber på, at weekenden byder på nogle solskinstimer, så jeg kan komme videre med efterårsklargøring af haven.

   Slet
 5. Åh så smukt efteråret gør sit indtog hos dig søde Vivi....og dine rosenkål altså så smukke de er og solsikke føde til de første vintersultnegæster.......ønsker mig nu igen en køkkenhave ;0)

  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. I aften vil jeg dampe de første rosenkål til aftensmaden, smagte på en igen da jeg var på en lille tur rundt i haven. Den smagte helt perfekt :-)
   Jeg har klippet en hel del hoveder af solsikkerne og lagt dem rundt omkring i haven til fuglene, og de har virkelig travlt med at spise af dem :-) De hoveder der er blevet for kedelige kommer væk, efterhånden som jeg går og trækker solsikkeren op.

   Slet
 6. Kære Vivi.

  Sikke en kæmpestor legeplads (læs have) du har at boltre dig på. Uha, der er plads til kreative udfoldelser og afprøvning af nye ideer.

  Iår synes jeg, at de intense glødende efterårsfarver har ladet vente på sig. Men temperaturen har jo også næsten været sommerlig indtil nu.

  Der vil være rod, og steder, der ligner noget der er løgn i haven lige nu. Der rodes, rokeres, graves og alt foregår i smuds og vådt tøj. Det skal være skidt før det bliver godt igen.

  Hav et dejligt efterår.

  Kærlig hilsen

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg har en pæn stor legeplads, og jeg elsker den :-)
   Jeg roder rundt på legepladsen året rundt, men lige nu er det køkken- og snithaven der tager sig mest rodet ud, men det bliver godt igen, for til foråret begynder legen jo forfra med små nye frø :-)

   Slet