13. december 2010

Thuja ´Smaragd´

De er skønne, høje, slanke og stedsegrønne, det er Thuja ´Smaragd´, jeg skriver om. Jeg var så heldig, at få to store planter på små 3 meters højde forærende.

Thuja ´Smaragd´erne lige efter de var
plantet
 De skulle plantes nede ved min runde terrasse, så de kunne dække lidt for plankeværket ind mod naboen og være med til at skabe læ.
Det var spændende, om flytningen ville lykkes. Det var heldigvis efterår, det bedste plantetidspunkt. De kom i jorden, blev godt vandet til. Vinteren igennem, var jeg ude og komme sne ind under planterne, efterhånden som det smeltede, det der var under dem.
Det var med stor spænding, jeg i forsommeren 2006 fulgte med i, om de forblev grønne, eller om de pludselig ville antage en forkert farve. Operationen lykkes, og jeg er meget glad for de store planter.

Bag i billedet over mod plankeværket ses mine thujaer i sommeren 2006,
heldigvis grønne og flotte.


5 kommentarer:

  1. Vi har også et par thuja 'Smaragd' i haven (også et par 'Brabant') og de giver sådan en dejlig form-effekt i haven her om vinteren, hvor meget andet ellers er brunt og klasket sammen.

    SvarSlet
  2. Thuja findes også i min have. Jeg husker, at min nu desværre afdøde svigerfar spurgte min om, hvad jeg ville med sådanne kirkegårdsplanter i haven. Men når de står så flotte og danner hæk op til mit terassebed, så kan de bare ikke undværes. Det skulle da lige være en lækker takshæk. Desuden har de givet pyntegrønt het til jul.

    Fortsæt endelig med billeder, for det er så hyggelig, at følge havens udvikling.

    Mange hilsner

    SvarSlet
  3. Glæder mig, at i begge kan se det smukke i stedsegrønne planter.
    En have uden stedsegrønne planter, af en eller anden art, bliver hurtig lidt småkedelig i vinterperioden.
    Jeg arbejder meget bevist på, at have noget stedsegrønt blandet imellem mine andre planter, specielt der hvor det kan ses inde fra huset.
    Desværre er der, som du skriver Madam Bæk, stadig en del mennesker, der har samme opfattelse, som din svigerfar havde. Jeg syntes, det er vigtigt, at vise folk andre måder hvorpå de stedsegrønne kan indgå i et haveanlæg, end som to søjler på hver sin side af en gravsten.
    Hvis du skifter din thujaer ud med taks, skifter du jo blot til en anden stedsegrøn, som i en eller anden grad har noget nær den samme effekt.

    Mange hilsner
    Vivik

    SvarSlet
  4. - i tillæg til dette får jeg lyst til at nævne buxbom. Min morfar synes de 'lugter af kirkegård', som han siger. Men det er jo en uundværlig, og efterhånden 'in' plante i enhver have, stor eller lille. Jeg er vild med den´.

    SvarSlet
  5. Hej Line
    Det kan jeg kun give dig ret i, jeg holder også vældig meget af buxbom. Den bliver brugt meget i dag, som du skriver, men ser vi tilbage i historien, var det jo også den plante der var med til at indramme bede i de gamle danske haver, og endnu længere tilbage dem der blev brugt til at klippede hække, i flotte møstre, i barokhaverne.

    Vil dog give din morfar ret i, at de ikke ligefrem lugter godt, men så længe de står udenfor, er jeg nu ikke generet af lugten :-)

    Hilsen Vivik

    SvarSlet